Årsmöte med allsång 20 april 2022

Det blev glatt och stämningsfullt på Östergötlands Läns Nykterhetsförbunds årsmöte.
Vi samlades i IOGT-NTO- gården på Norra Promenaden i Norrköping. Det visades bilspel om verksamhetsåret som gått och sedvanliga årsmötesförhandlingar hölls. Det delades ut livstilspris, hela två stycken faktiskt . 2020 och 2021 års pris delades ut samtidigt. Pristagaren 2020 blev Sonja Nordin Tapper som i många år har engegerat sig inom nykterhetsrörelsen. Då hon inte hade möjliighet att närvara under denna kväll så åkte vår ledamot i ÖLN:S styrelse Tommy Sennehed till henne och uppvaktade med diplom ,blommor och fika några dagar senare. Den andra pristagaren: Åtvidabergs Sparbank fanns representerade under kvällen genom VD:n Christian Ottosson. Han mottog priset och en blomma sedan hade han en dragning för publiken om Åtvidabergs Sparbanks samhällsengagemang. De fick priset för sitt projekt: Jag har lovat (läs gärna mer om projektet på deras hemsida). Som syftar till att ungdomar inte ska dricka alkohol eller använda drogor under sin högstadietid. Till fikat blev det allsång under ledning och ackompanjemang av Gråhusets cittraspelare. Jätterolig underhållning av 8 st som sjöng och 4 av dom spelade även cittra. Dessutom berättades det fakta om bordscittran och vilken anknytning det finns till den detta instrument i Östergötland. Publiken gladde sig och tyckte dessa inslag var oerhört intressant. En kanonkväll helt enkelt.

Vår glada ledamot Tommy Sennehed på väg till vår
livsstilspristagare 2020: Sonja Nordin Tapper.

Visor av Allan Edwall med gruppen Grovdoppa .

Under kärleksveckan den 29 mars 2022 i Motala bjöd Östergötlands Läns Nykterhetsförbund i samarbete med IOGT-NTO samt NBV i Motala in till ett musikarrangemang som fick publiken att både klappa händerna och stampa takten , tre superduktiga spelmän underhöll oss under kvällen. Östergötlands Läns Nykterhetsförbund fick också tillfälle att prata om sin verksamhet och passade på att ha provsmakning av alkoholfria drycker inför vårens och sommarens festligheter, det var ett mycket uppskattat inslag.

Frukostseminarium om ”så kallad gårdsförsäljning av alkohol”

Östergötlandsläns Nykterhetsförbund, IOGT-NTO Sydost , NBV bjöd tillsammans in politiker till ett frukostseminarium om den aktuella frågan ”en så kallad gårdsförsälning av alkohol”. Vad skulle det innebära om gårdsförsäljning av alkohol infördes. Vad skulle det betyda för folkhälsan i förlängningen?, för monopolet? , var några av de spörsmål som togs upp. Förbundsordförande för IOGT-NTO Lukas Nilsson höll i en jätteintressant presentation med en rad matnyttiga fakta i frågan. Åhörarna lyssnade och deltog aktiv i en diskussion efteråt. Det var den 6 december mötet ägde rum hos Kamratstödet i Linköping Stengatan 4, i Stolplyckekapellet. Östergötlands Läns Nykterhetsförbund fortsatte dagarna efter sitt opinionsarbete i den aktuella frågan och skickade IOGT-NTO:s rapport: Gårdsförsäljning alkoholindustrins trojanska häst i pappersexemplar till alla distriksordförande i respektive parti i Östergötland så de kunde fylla på med mer kunskap i ämnet.