En tillbakablick på några aktiviteterna som hänt hos Östergötlands Läns Nykterhetsförbund våren 2023.

Upplevelsedagen i Gamla Linköping
Den 31 maj stod ÖLN tillsammans med sitt bildningsförbund NBV i Gamla Linköping på Upplevelsedagen. En dag där studieförbunden får visa upp vad de har att erbjuda för verksamhet för äldre. Många pensionärer och även representanter ifrån äldreboende som arbetar med kultur kom. En dag fylld med aktivitet, information och musik. Ett givande och bra initiativ av Linköpings kommun. Upplevelsedagen för boende inom äldreomsorgen i Linköpings kommun anordnas av Kultur och Fritid . Dagen ägde rum vid Folkparksteatern i Gamla Linköping. Vid ÖLN/NBV:s torgstånd kunde man få tips på alkoholfria alternativ, delta i tävlingar och vi berättade bland annat om teater för seniorer och föreläsningar vi kan anordna exempelsvis om Guldkant eller riskbruk? som handlar om äldres hälsa och alkohol.

Friskvårdsmässa i Söderköping
Östergötlandsläns Nykterhetsförbunds konsulent Anna Fjelltjärn hängde med vår medlemsorganisation IOGT-NTO:s förening Vidar ifrån Söderköping på friskvårdsmässa den 13 maj på Brunnssalongen , Söderköpings Brunn. Hon tog även med sig tjejerna Agnes Lindsköld och Elsa Rosander ifrån UF-företaget , Drinkar för alla. Föreningen Vidar visade upp sin fina verksamhet. Det bjöds på fräscha alkoholfria drinkar vid infobordet och vi kunde bidra till både skratt och informativa fakta om exempelvis risker med alkohol och hälsovinster genom sunda livsvanor. En fantastisk fin anordnad friskvårdsmässa med trevliga inslag och olika utställare alltifrån Friskis och Svettis till vårdcentral, dansförbund. Alla tillsammans för att främja friskvård på olika sätt. Tack alla i föreningen Vidar för att vi kunde vara där gemensamt.

På fotot ovan från vänster: Elsa Rosander, Agnes Lindsköld

Rapport från vårt årsmöte och ÖLN:s livstilsprisvinnare 2023
Den 12 april höll ÖLN sitt årsmöte i MHF:s lokal på Bjälbogatan 8 i Linköping.
En härlig kväll inleddes med roliga inslag innan sedvanliga årmötesförhandlingar drog igång.
Först presentderades årets livsstilpristagare: Maya Åhlander ifrån Mjölby.
Hon varit dansledare i många år (idag 19 år) sett till att många barn och även vuxna har kunnat komma och utövat dans i nyktra lokaler i Mjölby. Hon är en bra förebild hon brinner för dans och genom sitt sätt att försöka att få alla att bli sedda så är hon en bra ledare. Vi fick möjligheten att göra en inspelad intervju med Maya som spelades upp inför publik på årsmötet. Priset består av ett diplom och 2000:- . Själva priset delades ut några dagar tidigare hemma hos Maya och hennes familj i Mjölby, det var en märkbart rörd och glad Maya och stolt familj som sig bör. Stort grattis återigen. Sedan fick tjejerna från UF-företaget (Ung företagsamhet) Drinkar för alla presentera sig och sitt företag som man driver när man går på gymnasiet. Tjejerna Elsa Rosander och Agnes Lindsköld ifrån Åtvidaberg ville normalisera alkoholfria drycker och gjorde därför en egen drinkbok med drinkar som är alkoholfria. De har fotograferat, de har blandat och fixat och slutresultatet blev fantastiskt: En vacker drinkbok. Alla på mötet var imponerade av både drivet och engagemanget hos dessa tre tjejer. Det spred en enorm entusiasm hos publiken som inte var sena med att köpa drinkböcker av Elsa och Agnes.I övrigt avgick en del ledamöter i styrelsen och andra tillkom.
Tack alla inblandande för en trevlig kväll. Vid pennan konsulent Anna Fjelltjärn/ÖLN

foto ovan: Maya Åhlander

Bild ovan från höger: Elsa Rosander och Agnes Lindsköld

Bild ovan: Agnes och Elsas drinkbok

bild ovan: tagen på ÖLN:s årsmöte

Filmen: ”Det goda livet”
I sköna maj, färdigställdes vår andra producerade film för Östergötlands Läns Nykterhetsförbund med hjälp av filmaren Jan Berglund. Det är en film som ska användas i ett föreläsningsmaterial om äldres hälsa och alkohol, en kort film som heter ”Det goda livet” och ska ligga som grund för intressanta frågeställningar som: Vad är guldkant i vardagen? , Hur får man en bra och hälsosam tillvaro? Vad kan man påverka? Vad är riskbruk?
Är ni intresserade av att höra föreläsningen och se filmen kontakta oss: anna.fjelltjarn@nykterhetsforbundet.se

På fotot: Jan Berglund, filmare.

En vecka om Narkotikaprevention i Norrköping
Den 20 mars inledde vi tillsammans med samverkanspartners en vecka om narkotikaprevention i Norrköping. Peter Moilanen, chef på Narkotikapolitskt Center var först ut att tala. Det var ett viktigt ämne han avhandlade nämligen: Myter och argument i narkotikadebatten. Ett trettiotal personer tog tillfället i akt att lyssna den kvällen. En annan av föredragshållarna denna vecka var Sara Heine, kommunikatör, Narkotikapolitiskt Center, som talade om vikten av “tidig upptäckt” och visade på goda exempel ifrån Norrtälje kommun och Trollhättans kommun. Föreläsarna höll hög klass och publiken var intresserade. Pierre Andersson ,journalist och policyrådgivare, höll en uppskattat föreläsning som handlade om avkriminalisering och legalisering och vad vi kan lära oss av andras erfarenheter med exempel från länder som Kanada, Portugal och USA.

Pierre Andersson dök upp igen senare under veckan för att vara moderator efter Sara Heines föreläsning då vi höll ett panelsamtal. I panelen fanns kommunspolisen Annika Granath och politikerna Monica Holstad och Maria Sayler Benham, föregående respektive nuvarande socialnämdens ordförande, alla ifrån Norrköpings kommun samt föreläsare Sara Heine. Sist men inte minst ut att äntra scenen under två pass på torsdagen var: Evin Cetin, författare, jurist och har tidigare arbetat som advokat. Hon har tillsammans med författaren och journalisten Jens Liljenstrand skrivit den uppmärksammande boken: Mitt ibland oss. Hon höll ett gripande föredrag som kastade ljus på många viktiga frågor.

Åhörare kom åter under flera dagar och deltog aktivt i dialog. I publiken fanns representation ifrån socialtjänst, polismyndigheten, skolan, politiken, kriminalvården och andra organisationer och personer som aktivt intresserar sig för frågan och på olika sätt arbetar med och för narkotikaprevention. Under veckan fanns också en narkotikautställning ifrån NBV tillgänglig i lokalen , där man i bild och text kunde lära om hur stor påverkan narkotikan har i världen utifrån olika aspekter. En utställning som “turnerat” runt både på gymnasium och bibliotek runt om i Östergötland.

En av sakerna som var glädjande med att arrangera en sådan här vecka var att många kommuner var representerade under dagarna. Vilket i sin tur gör att var och en kan ta med sig kunskapen hem till sin kommun och jobba vidare med dessa frågor samt sannolikt har hittat nya kontakter i andra kommuner. Ett stort tack till alla som har varit med att arrangerat veckan, se bild nedan:

vid pennan: Anna Fjelltjärn, konsulent Östergötlands Läns Nykterhetsförbund.

På fotot: Sara Heine, kommunikatör , Narkotikapolitiskt Center

På fotot: Peter Moilanen, chef för Narkotikapolitiskt Center