Sköna Maj

Folknykterhetensvecka i maj månad 2021 blev spännande, ÖLN tillsammans med NBV Motala, Motala kommun,IOGT-NTO arrangerade en digital förläsningsserie med efterföljanade samtal i det digitala rummet på zoom.

Först ut var en föreläsning om hur det kan vara att leva nära någon som lider av beroende /psykisk ohälsa, vilka mönster som kan uppstå i en familj och varför vi måste prata om det så fler får hjälp eller vågar att söka hjälp. Det blev ett djupt samtalt efteråt om vikten av att öppna upp och bryta stigmat runt bereondesjukdomar och öka kunskapen om hur beronde påverkar bland annat hjärnan. Vilka verkningar det får för individer och samhället i stort.

Nummer två i serien var myter och argument mot narkotika, vilket var oerhört givande och tänkvärt dels hur det ser ut i Sverige och i andra länder inom narkotikapolitiken och vilka linjer man för, vi fick lära om om lagar och hur de verkar och tillämpas. Peter Moilanen från Narkotikapolitisktcenter berättade om de vanligaste myterna kring narkotika och hur det egentligen ser ut. Peter föreläste på ett intressant och underhållande sätt. Här fanns också utrymme för intressanta frågeställningar.

Sist men inte minst följde en föreläsning om normer. Om normer styr ens liv eller man själv styr? Frågor som -Finns det en alkoholnorm? togs upp , -Vad är en norm?, -Hur uppkommer normer?. Det var en rolig föreläsning som blandades med snack, filmsnuttar och diskussion. Mycket tänkvärt innehåll som man fick reagera på och tänka efter. Vill ni boka någon av dessa föreläsningar hör av er till oss så berättar vi mer.

/vid pennan Anna Fjelltjärn konsulent Östergötlands Läns Nykterhetsförbund